Velikonoční kopřivová roláda
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 309 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 211.5 mg
 - Draslík 492.7 mg
 - Vláknina 18268.7 mg
 - Vitamín A 18268.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 791.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
 - 
                                2
Na piškot: listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce s 3 l vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
 - 
                                3
Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
 - 
                                4
Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit.
 - 
                                5
Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
 - 
                                6
Horký piškot s papírem zavineme do rolády. Necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a naplníme náplní.