Kopřivová roláda s kečupovou náplní
Suroviny
- 200 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 500 g Kopřiva
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 1 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Kečup
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 622 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 243 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 240.3 mg
 - Draslík 498 mg
 - Vláknina 18429.4 mg
 - Vitamín A 18429.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do rolády si připravíme kečupovou náplň:
 - 
                                2
z 1.5 dl smetany vyšleháme elektrickým šlehačem tuhou šlehačku. Do mísy vložíme termizovaný sýr lučinu, 2 lžíce kečupu, 1 větší najemno utřený stroužek česneku a směs vyšleháme elektrickým šlehačem do lehkého krému. Potom ho smícháme se šlehačkou a dáme do chladna.
 - 
                                3
Na velikonoční kopřivovou roládu si nejdříve připravíme bešamel:
 - 
                                4
v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
 - 
                                5
Na piškot:
 - 
                                6
listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce se 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a se 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
 - 
                                7
Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
 - 
                                8
Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit.
 - 
                                9
Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
 - 
                                10
Horký piškot s papírem zavineme do rolády. Necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a potřeme náplní a zavineme.