Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda
Suroviny
- 80 g Máslo pomazánkové
 - 100 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 250 g Tvaroh tučný
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 40 g Droždí
 - 80 g Hera
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 4 dl Mléko plnotučné
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Česnek
 - 1 polévková lžíce Kopřiva
 - 1 polévková lžíce Pampeliškové listy
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 751 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 540 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 128.4 mg
 - Draslík 335.6 mg
 - Vláknina 8182.7 mg
 - Vitamín A 8182.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 551.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme k mouce sůl, rozpuštěnou vlahou Heru s máslem (2 lžíce), vejce a pepř. Promícháme, přilijeme mléko a těsto důkladně uhněteme. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple asi 30-40 minut vykynout.
 - 
                                2
Připravíme si bylinkový krém: omyjeme 1 lžíci listů mladé kopřivy, 2 listy pampelišky (1 lžíce), 1 jarní cibulku, 1 lžíci natě z česneku, řeřichu a petrželku. Setřepeme vodu z bylinek a velmi drobně je pokrájíme a dáme do misky. Do větší mísy dáme měkký tvaroh, pomazánkové máslo, sýr, sůl, bílý pepř a smetanu. Vyšleháme lehký krém, do kterého zamícháme bylinky.
 - 
                                3
Vykynuté těsto položíme na vál a válečkem ho rozválíme asi na 1,5 cm silnou placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem (0,5 lžíce), těsto přeložíme, znovu rozválíme a potřeme máslem (0,5 lžíce). Ještě jednou překlad opakujeme, pak těsto rozválíme na 1 cm vysokou placku. Potřeme ji bylinkovým krémem a těsto stočíme do závinu tak, že nejdříve přehneme konce dovnitř asi 3 cm, pak teprve těsto stočíme. Závin dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
 - 
                                4
Dáme ho do předem vyhřáté trouby a při 170°C pečeme přibližně 35-45 minut dozlatova.
 - 
                                5
Závin necháme mírně vychladnout, pak ho nakrájíme. Podáváme ho teplý i studený.