Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou
Suroviny
- 40 g Mandle
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 400 g Mouka polohrubá
 - 25 g Droždí
 - 100 g Cukr moučkový
 - 80 g Hera
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Cukr krupice
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Kakao
 - 3 polévková lžíce Brusinky
 - 1.5 polévková lžíce Máslo jihočeské
 - 3 polévková lžíce Mandle loupané
 - 3 polévková lžíce Rozinky tmavé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 761 kcal
 - Sacharidy 100 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 254 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 91 g
 - Cholesterol 45.9 mg
 - Draslík 340 mg
 - Vláknina 10781.7 mg
 - Vitamín A 10781.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14 mg
 - Vitamín E 4.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kvásek: Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, 1 dl vlažného mléka a necháme kvásek vykynout.
 - 
                                2
Náplň: Do mísy posekáme vlašské ořechy a loupané mandle. Přidáme k nim omyté a okapané rozinky, brusinky, kakao, vanilkový cukr, cukr a rum. Náplň promícháme.
 - 
                                3
Těsto: Do mísy prosejeme polohrubou mouku. Rozpustíme si Heru a z citronu si vymačkáme šťávu a nastrouháme citrónovou kůru.
 - 
                                4
Do mouky přimícháme cukr, sůl, lžíci citrónové kůry, lžíci citrónové šťávy a žloutek. Přilijeme vlahé mléko a Heru, vše promísíme a následně těsto dobře zpracujeme. Poprášíme ho hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
 - 
                                5
Vykynuté těsto položíme na vál. Rozválíme delší placku o síle asi 2 cm. Těsto potřeme náplní a stočíme ho jako závin. Z takto zavinutého těsta vytvoříme věnec, který položíme do máslem vytřené věncové formy.
 - 
                                6
Těsto necháme znovu přibližně 20 minut vykynout, poté ho dáme do předehřáté trouby. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 190°C přibližně 35-40 minut dozlatova.
 - 
                                7
Mezitím si připravíme citrónovou polevu: v misce si smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a vodou. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dáme ho na mísu, poté ho pokapeme polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.