Mazaný pletenec
Suroviny
- 80 g Cukr krupice
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 70 g Solamyl
 - 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Citrony
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Hrozinky
 - 1 špetka Sůl
 - 4 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 2 polévková lžíce Mandle
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 479 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 61 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 109.5 mg
 - Draslík 196 mg
 - Vláknina 6680.5 mg
 - Vitamín A 6680.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.8 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve utřeme máslo s cukrem metličkami do světlé pěny. Snížíme otáčky a přidáváme 2 vejce, citronovu kůru nastrouhanou z celého citronu, vanilkový cukr, sůl a rum. Nakonec střídavě přidáváme mouku smíchanou s maizenou a kypřicím práškem a vlažné mléko.
 - 
                                2
Poté těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a propracujeme dohladka.
 - 
                                3
Ořechy a rozinky propláchneme horkou vodou, mandle spaříme, oloupeme, opražíme a vše přidáme do těsta.
 - 
                                4
Rozdělíme jej na tři díly, vyválíme válečky a spleteme do copu.
 - 
                                5
Na plechu vyloženém pečicím papírem cop stočíme do tvaru věnce a potřeme prošlehaným vejcem.
 - 
                                6
Pečeme v troubě předehřáté na 180C dozlatova. Hotový věnec necháme vychladnout na mřížce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.