Piškotové velikonoční vejce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Jahody zahradní
  • 21 g Káva turecká
  • 50 g Ořechy lískové
  • 40 g Ořechy vlašské
  • 400 g Smetana 12% (konzumní)
  • 40 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 g Cukr krupice
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g Cukr moučkový
  • 250 g Mascarpone
  • 250 g Tvaroh měkký
  • 6 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 805 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 85 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 279.3 mg
  • Draslík 581.2 mg
  • Vláknina 8533.3 mg
  • Vitamín A 8533.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.2 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 69.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do sklenky připravíme kávu, zalijeme ji vroucí vodou a necháme vychladnout. Ořechy a lískové oříšky pomeleme a dáme stranou.

  • 2

    Do mixéru rozklepneme celé vejce, cukr a vyšleháme hustou hmotu, kterou vsypeme do misky. Přidáme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, zlehka zamícháme, přisypeme mleté ořechy, scezenou a vychladlou kávu, vše zamícháme a vlijeme do dortové formy, kterou vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Plech vložíme do nahřáté trouby a korpus pečeme přibližně 20 minut.

  • 3

    Upečený piškot vyndáme z trouby, vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Potom z něj vykrojíme tvar vejce, podélně rozřízneme na dva díly a plníme krémem. Spodní díl potřeme krémem, přiložíme druhý díl, potřeme krémem a ozdobíme jahodami. Krémem ještě potřeme okraje piškotu a celé piškotové vejce posypeme mletými lískovými oříšky. Krémem potřený povrch ozdobíme jahodami, které nám zůstaly.

  • 4

    Krém: Jahody umyjeme, nakrájíme podélně na poloviny a necháme odkapat. Půlku jahod v mixéru s cukrem rozmixujeme, v jiné misce smícháme mascarpone s tvarohem a přimícháme k jahodové kaši. Do smetany vysypeme ztužovač, vyšleháme tuhou šlehačku a pomalu vmícháme do jahodového krému.

Komentáře k receptu