Cikánský řízek
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 600 g Vepřová kýta
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 350 g Rajčata
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 50 g Vepřový jazyk
 - 50 g Šunka dušená
 - 250 ml Víno bílé
 - 1 stroužek Česnek
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 609 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 591 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 143.4 mg
 - Draslík 937.3 mg
 - Vláknina 5256.5 mg
 - Vitamín A 5256.5 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Řízky lehce naklepeme plochou stanou paličky na maso, osolíme, opepříme a zaprášíme slabou vrstvou mouky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
 - 
                                2
Rajčata přelijeme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Dužinu nakrájíme na velmi malé kousky, stopky odstraníme, žampiony otřeme papírovou utěrkou, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Tymián omyjeme a osušíme, lístky otrháme.
 - 
                                3
Rozehřejeme velkou pánev a na středně velkém až velkém plameni necháme zpěnit 2 lžíce másla. Řízky ostře smažíme po každé straně 1-2 minuty, pak rozehřejeme na pánvi máslo, v němž jsme smažili řízky, přidáme zbývající máslo, nakrájenou cibuli a česnek a asi 4 minuty podusíme, musí zůstat světlé. Přidáme žampiony a smažíme, až se tekutina vyvaří. Zředíme bílým vínem a na středně velkém plameni necháme téměř vyvařit. Na pánev dáme nakrájená rajčata a lístky tymiánu a asi 10 minut necháme slabě vařit.
 - 
                                4
Vařený jazyk a šunku nakrájíme na tenké proužky a vmícháme do omáčky. Pikantně ochutíme solí a cayenským pepřem. Řízky vyndáme z alobalu a včetně vyteklé šťávy položíme do omáčky a necháme je ještě ohřát.