Bramborové dortíčky s liškami a hlávkovým salátem
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 200 g Rajčata
 - 100 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
 - 100 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 200 g Lišky čerstvé
 - 200 g Salát ledový
 - 30 g Rajčata sušená sterilovaná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.84 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1.5 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Kapary
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 795 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 45.8 mg
 - Draslík 1295.5 mg
 - Vláknina 14932.8 mg
 - Vitamín A 14932.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté brambory ve slupce rozkrojíme, poklademe na plech a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme je přibližně 35-40 minut. Upečené brambory oloupeme a dáme do mísy. Přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku, nastrouhaný plísňový sýr, mletý bílý pepř, máslo, promícháme a rozšťoucháme nahrubo vidličkou.
 - 
                                2
Ledový salát omyjeme a necháme listy odkapat. Připravíme zálivku: do mísy dáme drobně pokrájený omytý čerstvý kopr, cukr, citronovou šťávu, extra olivový olej a vše vyšleháme. Pak přidáme lžíci naložených kaparů. Salát dáme do mísy, pokapeme zálivkou a promícháme. Sýr Hermelín pokrájíme na malé trojúhelníčky.
 - 
                                3
Očistíme a omyjeme lišky, pokrájíme je na malé kousky, ale malé 1-2cm plodnice necháme vcelku. Cibuli a česnek očistíme a drobně pokrájíme.
 - 
                                4
Omytá rajčata spaříme horkou vodou, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Přidáme k nim nadrobno pokrájená sušená rajčata, 2 lžíce oleje ze sušených rajčat a drobně pokrájený omytý rozmarýn. Vše promícháme.
 - 
                                5
V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém zpěníme cibuli s česnekem. Když začíná mít zlatou barvu, přidáme lišky, které vydusíme z vody. Pak je osolíme, opepříme a smažíme dozlatova přibližně 4-5 minut. Přidáme k nim všechna rajčata s rozmarýnem, promícháme a pod pokličkou dusíme přibližně 3 minuty.
 - 
                                6
Na talíře dáme kulaté tvořítko, vysoké alespoň 6-8 cm, do kterého na výšku asi 2 cm natlačíme bramborovou směs, na ni položíme směs lišek do výšky též 2-3 cm, zakryjeme je znovu bramborovou směsí a tvořítko vytáhneme. Vzniklý dortík ozdobíme lžící lišek s rajčaty a plátkem sýru typu Hermelín.
 - 
                                7
Okolo dortíků položíme ozdobně listy salátu a podáváme.