Mořský ďas na smetaně
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mrkev kořen
 - 50 g Pórek
 - 10 g Sůl
 - 8 g Pepř černý mletý
 - 25 g Kari koření
 - 30 g Pažitka
 - 1 g Šafrán
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 500 g Mušle slávky
 - 400 g Baby špenát
 - 900 g Mořský ďas
 - 60 ml Olej olivový
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 dl Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 703 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 60.1 mg
 - Draslík 1000.9 mg
 - Vláknina 7169.3 mg
 - Vitamín A 7169.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 78.8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z ryby nakrájíme jednotlivé porce, plátky seřízneme. Velký hrnec ohřejeme na vysokou teplotu, dáme do něj slávky, víno, bobkový list a tymián, za občasného potřesení povaříme 4 minuty. Slávky, které se otevřely vyloupeme, ostatní vyhodíme, vyvařenou šťávu scedíme na další použití.
 - 
                                2
Na rozpáleném oleji opečeme doměkka kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky, přidáme lžičku kari, šafrán, tymián, šťávu ze slávek a svaříme na polovinu.
 - 
                                3
Porce ryby osušíme papírovou utěrkou a potřeme zbytkem kari a solí. Na pekáči rozpálíme olej a plátky ryby opečeme z obou stran dozlatova, asi 3 minuty. Vložíme do trouby a pečeme 5 minut.
 - 
                                4
V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme nasekaný špenát a zahříváme dokud nezavadne, asi 2 minuty.
 - 
                                5
Do zeleniny s bylinkami vmícháme smetanu a mírně povaříme. Přidáme vyloupané slávky, nasekanou pažitku a prohřejeme, osolíme, opepříme.
 - 
                                6
Na talíře upravíme zavadlý špenát, na něj navršíme směs se slávkami a navrch položíme porci opečené ryby.