Ruský boršč z brambor a zelí
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 400 g Zelí hlávkové bílé
 - 250 g Hovězí maso zadní
 - 250 g Vepřová kýta
 - 250 g Zakysaná smetana
 - 200 g Červená řepa sterilovaná
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 2 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 2.5 dl Protlak rajčatový
 - 3 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 239 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 73.5 mg
 - Draslík 724.4 mg
 - Vláknina 10699.5 mg
 - Vitamín A 10699.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule oloupeme, petrželovou nať umyjeme a nakrájíme najemno.
 - 
                                2
Maso omyjeme, vložíme do velkého hrnce s cibulí a petrželkou, přidáme celý pepř, zalijeme 2 litry vody a dáme přibližně na 90 minut vařit. Pěnu odebíráme.
 - 
                                3
Bílé zelí očistíme a nakrájíme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Červenou řepu slijeme, necháme v sítu okapat a pak rozkrájíme na menší kousky.
 - 
                                4
Ve druhém hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm bílé zelí a brambory. Z vývaru u masa odebereme tolik, aby zelí a brambory byly ponořené a 30 minut vaříme. Pak přidáme řepu a pokud je maso měkké, přilijeme vývar z hrnce, kde jsme je vařili.
 - 
                                5
Maso nakrájíme na kousky a s rajčatovým protlakem přidáme do hrnce k zelenině, polévku opepříme a osolíme. Vše důkladně promícháme a necháme ještě chvíli povařit.
 - 
                                6
Polévku v miskách posypeme jemně nasekanými bylinkami a doprostřed dáme lžíci zakysané smetany.