Houbové drbáky
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
 - 80 g Slanina vepřová
 - 70 g Houby sušené
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 dl Voda pitná
 - 7 dl Voda pitná
 - 1.5 kg Brambory
 - 2 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
 - Sacharidy 114 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 845 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 84 mg
 - Draslík 2471.2 mg
 - Vláknina 25769 mg
 - Vitamín A 25769 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nádivka: Sušené houby omyjeme a namočíme je do misky s vodou. Po půl hodině vodu z hub slijeme a houby nakrájíme na menší kousky. V pánvi si rozškvaříme na kostičky pokrájenou slaninu. Kostičky slaniny vyjmeme a odložíme stranou. Na omastku ze slaniny dáme houby a podusíme je. Přidáme sůl, pepř, kmín a majoránku. Když jsou houby měkké, přidáme prolisovaný česnek, vrátíme k nim slaninu a směs necháme vychladnout.
 - 
                                2
Těsto: 500 g brambor si den předem omyjeme a uvaříme v 7 dl vody doměkka. Potom je slijeme a necháme vychladnout. Druhý den uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Zbylé syrové brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Vymačkáme z nich vodu, přidáme téměř všechnu prosátou hrubou mouku s práškem do pečiva a přidáme nastrouhané vařené brambory, sůl, vejce a mléko.
 - 
                                3
Vzniklé těsto dobře propracujeme, dáme ho na zbytkem mouky pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů. Z každého vytvarujeme silnou placku, do středu placek rozdělíme houbovou nádivku, jejich okraje spojíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
 - 
                                4
Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu a knedlíky - "drbáky" do ní opatrně vhazujeme. Promícháme, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme 10 minut. Uvařené vyjmeme, rozdělíme na talíře, polijeme rozpuštěným sádlem a podáváme.