Kompotované švestky s octem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
 - Sacharidy 90 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 3 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 90 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 315.3 mg
 - Vláknina 5600 mg
 - Vitamín A 5600 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Použijeme zralé, ale tvrdší švestky. Důkladně je omyjeme, nasypeme do kastrolu, zalijeme vroucím octem a zakryté necháme vychladnout. Poté ocet slijeme, rozmícháme ho s vodou a cukrem a dobře provaříme. Do vroucího nálevu přidáváme po částech švestky. Krátce povaříme, jakmile začnou praskat, vyjmeme a rozdělíme do sklenic.
 - 
                                2
Roztok znovu svaříme a po vychladnutí jím zalijeme ovoce. Sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. V hrnci necháme vychladnout, vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.