Teplý smetanový krém s chřestem a plísňovým sýrem
Suroviny
- 2 kostka Bujón natur kuřecí
 - 250 g Chřest bílý
 - 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
 - 150 ml Smetana zakysaná 14%
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 69 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 233.1 mg
 - Draslík 180.9 mg
 - Vláknina 3650.7 mg
 - Vitamín A 3650.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V litru vody rozdrobíme 2 kostky kuřecího bujonu.
 - 
                                2
Chřest očistíme kartáčkem, oloupeme a nakrájíme na šikmé špalíky. Chřestové špalíky uvaříme do měkka ve vývaru z bujonu. Vařený chřest odložíme na talíř a ve vývaru ještě 15 minut vaříme chřestové slupky proto, aby byl chřestový vývar silnější. Chřestové slupky potom vyhodíme. V hrnci na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, a když cibulka zesklovatí, přidáme k ní uvařený chřest a podusíme.
 - 
                                3
Na másle na mírném ohni rozmícháme hladkou mouku a vymícháme ji do světlé jíšky. Hotovou jíšku zalijeme přecezeným zeleninovým vývarem a vaříme 20 minut, aby byla mouka v jíšce poživatelná. Potom do polévky rozkrájíme na malé kousky plísňový sýr a mícháme na ohni tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Pak rozšleháme ve smetaně žloutky a vmícháme smetanu do polévky, kterou už jen zahřejeme, ale nevaříme. Na závěr polévkový krém okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem.