Salát z pampelišky
Suroviny
- 500 g Cukr želírovací
 - 60 g Mozzarella
 - 750 ml Voda pitná
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 3 hrst Pampeliškové listy
 - 3 hrst Pampeliška květ
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 - 1 polévková lžíce Želé pampeliškové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1145 kcal
 - Sacharidy 246 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 205 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 246 g
 - Cholesterol 23.7 mg
 - Draslík 53.6 mg
 - Vláknina 325 mg
 - Vitamín A 325 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.7 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mladé čerstvé pampeliškové listy omyjeme a nasekáme asi na 2 cm kousky. Připravíme zálivku z bílého vinného octa, dijonské hořčice, slunečnicového oleje, pampeliškového želé a vše promícháme s pampeliškovými listy.
 - 
                                2
Natrhané pampeliškové květy dobře propláchneme a necháme okapat. Z květů otrháme žluté okvětní lístky a promícháme s vodou. Necháme louhovat 12 hodin. Po 12 hodinách přecedíme, buď přes pasírovací utěrku nebo jemné síto; lístky, které zůstaly v sítě nebo utěrce pořádně vymačkáme. Scezenou vodu 4 minuty vaříme s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 2plus1.
 - 
                                3
Rosol z pampeliškových květů zvýrazní aroma pampeliškových listů a tvoří protiváhu kyselosti bílého vinného octa. Ozdobíme plátky mozzarelly z buvolího mléka.