Marmeláda z cedrátových citronů
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 75 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 1 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 3.2 mg
 - Vláknina 180.8 mg
 - Vitamín A 180.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.5 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Abychom zbavili cedrátové citrony nečistot, ponoříme je na několik minut do vody. Očištěné cedrátové citrony vložíme do hrnce, přilejeme vodu (jen tolik, aby cedrátové citrony byly ponořené). Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme na slabém plameni cca 90 minut do měkka. Cedrátové citrony vytáhneme z vody, po vychladnutí je rozpůlíme a nad hrnce vymačkáme opatrně šťávu tak, aby dužina i jadérka napadaly do hrnce. Na silném plameni přibližně hodinu povaříme, poté přecedíme do mísy.
 - 
                                2
Z běžných citronů okrájíme kůru, společně s kůrou z cedrátových citronů ji nakrájíme na nudličky. Nakrájenou kůru, cukr i vývar z citronů na silném plameni vaříme asi 30 minut. Během závěrečných patnácti minut neustále mícháme. Uděláme želírovací zkoušku (marmeláda má v době želírovaní teplotu mezi 103°C až 104°C), je-li v pořádku, plníme ji do sklenic.