Jogurtový křehký koláč s letními jablky
Suroviny
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 220 g Máslo
 - 170 g Jogurt bílý
 - 30 g Máslo
 - 50 g Cukr třtinový
 - 900 g Jablka
 - 70 g Ostružiny
 - 60 g Maliny
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Hřebíček
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1.5 polévková lžíce Máslo
 - 1.5 polévková lžíce Cukr moučka
 - 0.5 polévková lžíce Skořicový cukr
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 709 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 31 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 65.4 mg
 - Draslík 251 mg
 - Vláknina 10632.5 mg
 - Vitamín A 10632.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si nejdříve těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, cukr, na kostky pokrájené máslo a žloutek. Pomocí prstů vše smícháme tak, že uděláme jemnou drobenku. Postupně do drobenky zamícháme bílý jogurt. Těsto vypracujeme, až bude hladké a vláčné. Pokud se bude hodně lepit, můžeme přidat trošku mouky (1-2 lžíce). Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 20 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 180°C.
 - 
                                2
Ostružiny a maliny propláchneme v sítu vodou a necháme je okapat. Zralá letní jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme je na plátky. V kastrólu rozpustíme máslo, přimícháme třtinový cukr, který nám začne po 2-3 minutách karamelizovat. Hned na tekutý karamel dáme pokrájená jablka, skořicový cukr, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, hřebíček a vše promícháme. Snížíme teplotu a jablka budeme pod poklicí dusit přibližně 5-7 minut. Poté jablka odstavíme z plotny a vyjmeme z nich hřebíček. Ostružiny (pokud jsou velké) rozkrojíme na poloviny a zlehka je přimícháme spolu s malinami k podušeným jablkům.
 - 
                                3
Těsto si rozdělíme na dvě stejné části, každou vyválíme na placku o 1-2 cm větší než je dno dortové formy. Formu vytřeme máslem a vyložíme jednou plackou těsta. Na ni rozložíme ovocnou směs tak, že nám zbyde prázdný 2cm okraj. Pak opatrně položíme druhou placku těsta, prsty okraje obou placek k sobě dobře přitiskneme, aby jablka nevytekla. Těsto potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 180°C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a koláč dopékáme ještě 5-7 minut dozlatova.
 - 
                                4
Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.