Jarní šťovíková polévka
Suroviny
- 50 g Šťovík
 - 150 g Kapusta růžičková
 - 100 g Mrkev kořen
 - 100 g Květák
 - 250 g Celer bulvový
 - 350 g Hovězí oháňka
 - 350 g Hovězí žebra
 - 350 g Kosti hovězí morkové
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Zelí hlávkové bílé
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 14 ks Pepř 4 barev
 - 1 ks Petržel - nať
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Zakysaná smetana
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1939 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 362 g
 - Sodík 651 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 97.1 mg
 - Draslík 768.4 mg
 - Vláknina 108898 mg
 - Vitamín A 108898 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.5 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Květák, růžičkovou kapustu a mrkev očistíme a omyjeme. Květák rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostky a omyté šťovíkové listy nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
Čistý scezený vývar z kostí (bez masa) přivedeme k varu, vložíme do něj pokrájenou zeleninu a pomalu ji vaříme 15 minut. Když je zelenina měkká, přimícháme do polévky 2 dl zakysané smetany, promícháme, dochutíme solí, cukrem a podáváme.
 - 
                                3
Hovězí vývar z kostí [27725]:
 - 
                                4
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
 - 
                                5
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
 - 
                                6
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.