Lahodné tortellini se zeleným chřestem a sýrem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná - Semolina
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Sýr Gran Moravia
 - 250 g Sýr Ricotta
 - 200 g Chřest zelený
 - 50 ml Víno bílé
 - 50 ml Voda pitná
 - 400 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 3 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 4 polévková lžíce Sýr Gran Moravia
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
 - Sacharidy 80 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 803 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 381.8 mg
 - Draslík 182.8 mg
 - Vláknina 8399 mg
 - Vitamín A 8399 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy rozklepneme čerstvá vejce, přidáme 3 lžíce vody a postupně do vajec s vodou budeme vidličkou zašlehávat mouku. Když jsou všechny ingredience spojené, těsto dobře uhněteme rukama. Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být hladké, vláčné, polotuhé. Utvoříme si z něj bochánek, zabalíme ho do potravinářské fólie a na chvíli ho odložíme odpočinout.
 - 
                                2
Mezitím si dáme vařit vodu se solí do většího hrnce - na tortellini. Do druhého hrnce dáme vodu, do které přidáme bílé víno, sůl, kuličky pepře, nové koření a polovinu pokrájeného citrónu. Do hrnce vložíme pařáček na který budeme pokládat chřest.
 - 
                                3
Zelený chřest omyjeme. Pokud je hodně mladý a křehký, tak ho neloupeme, jen odkrojíme spodní tvrdší část stonků (asi 1-2cm). Jinak stonky chřestu oloupeme od hlavičky směrem dolů škrabkou. Chřest vložíme do pařáčku a pod poklicí ho vaříme v páře 7-8 minut. Pak ho vyjmeme, pokrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme k němu jemně nastrouhaný tvrdý sýr, žloutek a několik lístků šalvěje. Směs rozmixujeme na pyré. V míse pyré promícháme s čerstvým sýrem. Hustý krém dochutíme solí a bílým pepřem.
 - 
                                4
Těsto si na pomoučeném vále rozválíme na tenkou placku o síle asi 2mm do tvaru čtverce. Pak ho rozkrájíme na čtverečky o velikosti přibližně 4x4cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičkou malý kopeček chřestové náplně. Těsto přeložíme do tvaru šátečků, okraje k sobě přitiskneme, obtočíme kolem prstu a špičky k sobě pevně přitiskneme. Takto si vytvoříme klasický tvar tortellin.
 - 
                                5
Opatrně je naházíme do vroucí vody a vaříme je přibližně 5 minut. Voda nesmí zprudka vřít a občas těstoviny promícháme.
 - 
                                6
Uvařené vyjmeme sítem a odkapané dáme do mísy. Polijeme je rozpuštěným máslem, přimícháme pro vůni pár lístků šalvěje a porce dáme na talíře. Posypeme je nastrouhaným tvrdým sýrem a hned servírujeme. Dobrou chuť.