Knedlíky s borůvkami a perníkem
Suroviny
- 600 g Mouka polohrubá
 - 42 g Droždí
 - 400 g Borůvky
 - 200 g Tvaroh konzumní
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Cukr krystal
 - 1 špetka Sůl
 - 3 l Voda pitná
 - 3 dl Mléko plnotučné
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 8 polévková lžíce Perník
 - 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1182 kcal
 - Sacharidy 172 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 489 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 150 g
 - Cholesterol 118.8 mg
 - Draslík 528.9 mg
 - Vláknina 16530 mg
 - Vitamín A 16530 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.7 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 770.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme 550 g polohrubé mouky, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přisypeme špetku krystalového cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek (10-15 minut).
 - 
                                2
Pak k mouce přidáme sůl, vejce, krupicový cukr, 3 dl vlahého mléka a zaděláme těsto. Dobře ho propracujeme. Těsto by mělo být tužší. Pokud by bylo řidší, přidáme mouku - až 50 g. Těsto zakryjeme a necháme vykynout asi 40 minut v teple.
 - 
                                3
Tvrdý perník nastrouháme. Borůvky omyjeme, necháme odkapat a osušíme je.
 - 
                                4
Z vykynutého těsta lžicí odkrajujeme kousky těsta, dáváme je na pomoučený vál, rukou těsto zlehka upravíme na malé placičky. Na každou dáme asi lžičku borůvek, knedlíky dobře uzavřeme, zakryjeme utěrkou a necháme je dalších 10 minut kynout.
 - 
                                5
V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody. Vykynuté knedle do nich opatrně naházíme a promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme je 7 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, propíchneme hned vidličkou, posypeme hrudkovým tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme každou porci asi 2 lžícemi rozpuštěného másla a hned podáváme.