Sladkokyselá omáčka z mirabelek
Suroviny
- 600 g Mirabelky
 - 150 g Cukr moučkový
 - 250 ml Víno muškátové
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 1 ks Chilli paprička
 - 4 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Skořice celá
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Ocet bílý vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 62 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 40 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 58.1 mg
 - Vláknina 1765.7 mg
 - Vitamín A 1765.7 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté mirabelky s vodou vaříme v hrnci se silným dnem. Když začnou karamelizovat (získávají světle hnědou barvu), přilejeme bílé víno a vinný ocet, v zakrytém hrnci vaříme na slabém plameni 15 minut. Začnou-li se mirabelky rozpadat, odstavíme je z ohně a propasírujeme přes síto na těstoviny nebo v pasírovacím mlýnku.
 - 
                                2
Do propasírovaného ovoce zamícháme očištěnou a omytou chilli papričku (nadrobno rozsekanou), sůl, skořicovou kůru, bobkový list, mletý zázvor, mletou kurkumu, vše vaříme do zhoustnutí na středním plameni asi 30 minut za neustálého míchání. Odstavíme z ohně, vyjmeme skořici a bobkové listy, poté omáčku naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a řádně uzavřeme.