Slatko z mladých ořechů
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1316 kcal
 - Sacharidy 147 g
 - Tuky 82 g
 - Sodík 8 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 147 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 590 mg
 - Vláknina 19100 mg
 - Vitamín A 19100 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mladé vlašské ořechy (ještě nemají tvrdou slupku) omyjeme, propíchneme na několika místech párátkem, dáme do hrnce se studenou vodou na 7 dní odstát, ale každý den vodu vyměňujeme. Osmý den je dáme do čisté vody a přivedeme k varu, ale nesmí přejít varem.
 - 
                                2
Vodu slijeme, opět přivedeme pouze k varu a znovu slijeme. Toto opakujeme alespoň 8x, až nám ořechy změknou.
 - 
                                3
Pak ořechy scedíme, oloupeme a dáme do vychladlého sirupu, který jsme si uvařili z 6 dl vody a 1 kg cukru.
 - 
                                4
Teprve teď budeme ořechy vařit při mírné teplotě do doby, až sirup zhoustne. Před koncem vaření přidáme vanilku a plátky chemicky neošetřených citronů. Pokud se nám během vaření bude tvořit pěna, budeme jí lžicí sbírat.
 - 
                                5
Ořechy v sirupu necháme přes noc v hrnci a druhý den je vlijeme do čistých zavařovacích sklenic, uzavřeme víčky a odložíme na chladné místo.