Jelení guláš z marinovaného masa
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 250 g Cibule
 - 100 g Chléb konzumní
 - 50 g Mrkev kořen
 - 60 g Ořechy vlašské
 - 8 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 150 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 3 g Bobkový list
 - 5 g Nové koření celé
 - 25 g Feferony
 - 100 g Švestky sušené
 - 20 g Paprika mletá sladká
 - 5 g Pepř černý celý
 - 30 g Petržel kořen
 - 1000 g Jelení maso
 - 7 g Koření Zvěřina
 - 80 g Olej slunečnicový
 - 80 g Protlak rajčatový
 - 100 g Jehličí borové
 - 150 ml Víno červené
 - 200 ml Voda pitná
 - 1200 ml Vývar z hovězích kostí
 - 150 ml Ocet vinný
 - 5 ml Worcester (worcesterská omáčka)
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 1347 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 167.8 mg
 - Draslík 1861.6 mg
 - Vláknina 10756.3 mg
 - Vitamín A 10756.3 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.2 mg
 - Vitamín E 6.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso naložíme den předem. Očištěnou mrkev, petržel, celer nastrouháme nahrubo, zalijeme vodou, přilijeme ocet, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a do tohoto nálevu ponoříme maso.
 - 
                                2
Druhý den maso vyjmeme, nakrájíme na kostky, posypeme zvěřinovým kořením, prolisovaným česnekem, zalijeme olejem a necháme asi 2 hodiny marinovat.
 - 
                                3
Předem připravíme vývar z jehličí. Do rendlíku nasypeme jehličí, zalijeme vodou a povaříme 10 minut. Vývar přecedíme, jehličí vyhodíme a vývar zatím dáme stranou. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, feferonky bez semínek nasekáme najemno, švestky namočíme, žampiony nakrájíme na plátky, chlebovou střídku natrháme na malé kousíčky, vlašské ořechy nadrtíme, česnek prolisujeme.
 - 
                                4
V hrnci roztavíme sádlo, přisypeme cibuli, osmahneme, posypeme mletou paprikou, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, česnek, feferonky, zalijeme hovězím vývarem, provaříme, přidáme maso, švestky, žampiony, zakápneme worcesterem a dusíme téměř doměkka. Přihodíme natrhaný chléb, přilijeme červené víno, vývar z jehličí, podle chuti osolíme, opepříme a dodusíme.
 - 
                                5
Guláš rozdělíme na talíře a posypeme drcenými ořechy.