Pečené brambory s hřiby a rajčaty
Suroviny
- 250 g Brambory vařené ve slupce
 - 80 g Pórek
 - 100 g Hříbky čerstvé
 - 180 ml Smetana zakysaná extra light
 - 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
 - 0.25 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 3 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 1453 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 122.7 mg
 - Draslík 1253.5 mg
 - Vláknina 15422.3 mg
 - Vitamín A 15422.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 200°C. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na plátky silné přibližně 7mm. Pak je mírně osolíme.
 - 
                                2
Očištěné a omyté hříbky nakrájíme podélně na plátky. Omytá rajčata osušíme a pokrájíme na plátky přibližně stejně silné jako brambory. Očištěnou cibuli a pórek pokrájíme na kroužky.
 - 
                                3
V pekáčku rozehřejeme olej, na něm orestujeme hříbky téměř dozlatova, ochutíme je kmínem, solí a pepřem. Pak je z pekáčku vyjmeme. Na omastek po hříbkách poklademe 1/2 plátků brambor, na ně poklademe orestované hříbky. Na houby rozložíme cibuli, pórek a plátky rajčat. Ochutíme je solí, pepřem a zakryjeme je plátky brambor.
 - 
                                4
V misce vyšleháme celé vejce s jedním bílkem, zakysanou smetanou, hořčicí a solí. Povrch brambor přelijeme rozšlehanými vajíčky a pekáček vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut.
 - 
                                5
Upečené brambory s hříbky podáváme hned teplé. Dobrou chuť.