Chlebíček s ovocem v čajovém nálevu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 25 g Cukr třtinový
  • 110 g Med včelí
  • 75 g Meruňky sušené
  • 100 g Křížaly (sušená jablka)
  • 225 g Mouka pšeničná hladká
  • 75 g Broskve sušené
  • 2.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Čaj černý
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 463 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 34 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 40.9 mg
  • Draslík 469.3 mg
  • Vláknina 6885 mg
  • Vitamín A 6885 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 7.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vařící vodou zalijeme čaj, louhujeme přibližně pět minut, poté scedíme. Sušené ovoce nakrájíme na jemno, dáme do misky a zalijeme scezeným vylouhovaným čajem. Ovoce necháme máčet alespoň 1 hodinu, pak ho přecedíme přes síto a necháme okapat.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí nádobu, vložíme do ní okapané ovoce, přidáme 100 g medu, vejce, olej, mouku a prášek do pečiva.

  • 3

    Nádobu dáme zpět do přístroje, nastavíme na program "koláč" a zapneme. Po 10 minutách zkontrolujeme, jestli se všechny suroviny spojily, gumovou stěrkou odstraníme ze stran nalepené kousky těsta.

  • 4

    Pokud přístroj nemá cyklus míchání, ušleháme 100g medu, vejce, olej a prášek do pečiva do hladka v míse. Pak vmícháme namočené ovoce a těsto dáme do pečicí nádoby. Tu vložíme do prístroje.

  • 5

    Pekárnu nastavíme na 50 minut pečení. Průběh kontrolujeme nejpozději 10 minut před koncem cyklu, poté už jen dopékáme podle potřeby. Upečený chlebíček musí být na dotyk pružný a zapíchnutá dřevěná špejle po vytažení čistá, nelepivá.

  • 6

    Po upečení přístroj vypneme, v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chlebíček v ní necháme 10 minut zchladnout.

  • 7

    V hrnku rozehřejeme zbylý med, k němu přimícháme třtinový cukr, směsí pak ještě teplý chlebíček, který jsme opatrně vyklepli z formy, potřeme a necháme ho pomalu zcela vychladnout.

Komentáře k receptu