Žitné rychlé dalamánky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 400 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 50 g Sezam - semena
  • 20 g Droždí
  • 200 g Mouka žitná celozrnná
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 100 ml Olej sezamový
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 322 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 93 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 2.1 mg
  • Draslík 182.8 mg
  • Vláknina 15060.3 mg
  • Vitamín A 15060.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko a sezamový olej, přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.

  • 2

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu hnětení - míchání - zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

  • 4

    Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

  • 5

    Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a každý obalíme v sezamových semínkách. Vytvoříme dalamánky a ty přeneseme na vymazaný plech.

  • 6

    Plech s dalamánky vložíme do studené trouby, tu postupně zahřejeme na 200 stupňů a a dalamánky v ní pečeme přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu.

  • 7

    Pokud je chceme upéct rychleji, vložíme plech do trouby předehřáté na 220 stupňů a upečené budou za přibližně 10 minut.

Komentáře k receptu