Lívance s borůvkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Borůvky
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka pšeničná hrubá
 - 80 g Cukr krupice
 - 60 g Cukr krupice
 - 40 g Droždí
 - 750 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.4 l Mléko polotučné
 - 0.125 l Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1388 kcal
 - Sacharidy 212 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 471 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 114.3 mg
 - Draslík 377.6 mg
 - Vláknina 6999 mg
 - Vitamín A 6999 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.1 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z droždí, cukru a několika lžic vlažného mléka umícháme kvásek a necháme na teple vzejít. K vykynutému kvásku přidáme zbylé mléko, mouku, rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, sůl, citronovou kůru a vše dobře promícháme v hladké těsto. Necháme na teple vykynout.
 - 
                                2
Ve vymaštěném lívanečníku smažíme dorůžova po obou stranách lívance.
 - 
                                3
Připravíme borůvkovou omáčku. Cukr v rendlíku zakapeme dvěma lžícemi vody a přivedeme do varu. Poté přimícháme borůvky a vaříme opatrně, aby se nerozmačkaly. Po chvíli přimícháme máslo a v mléce rozšlehanou mouku. Na mírném plameni povaříme do mírného zhoustnutí.
 - 
                                4
Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.