Celozrnné žemle s rozinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 9 g
- Sodík 99 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 14.8 mg
- Draslík 151.4 mg
- Vláknina 3818.6 mg
- Vitamín A 3818.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva plechy vyložíme pečicím papírem, žemle budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.
-
2
V míse promícháme obě mouky (30 g hladké mouky odložíme na posypání válu) se solí, přidáme posekané máslo a vypracujeme drobenku. Vmícháme droždí, rozinky, skořici a cukr. Ve směsi uděláme důlek, do kterého vlijeme 350 ml vlažného mléka a v hnětači zpracujeme, až se přestane lepit. Poté vyklopíme na pomoučený vál a ještě asi 5 – 10 minut zpracováváme. Těsto vložíme do mísy a pod utěrkou necháme na teple zhruba 60 minut kynout.
-
3
Vykynuté těsto ještě asi 2 minuty hněteme na vále, poté utvoříme váleček a z něj vykrájíme 10 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek a položíme ho na plech. Připravené bochánky přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout.
-
4
Vykynuté bochánky potřeme zbylým mlékem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Upečené bochánky necháme na mřížce vychladnout.