Můj domácí chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 24 g Droždí
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 3.5 dl Voda pitná
  • 1.5 kg Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 699 kcal
  • Sacharidy 139 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 305 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 93.7 mg
  • Vláknina 12176.2 mg
  • Vitamín A 12176.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 2 dl vlažné vody. Když kvásek vzejde, přidáme k mouce lžíci octa, lžičku soli a lžičku kmínu. Vše promícháme, přilijeme ještě 1,5 dl vody a dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se vůbec nelepí na prsty. Pokud je těsto velmi tuhé, přilijeme trošku vody, pokud je řidší, přisypeme 1-2 lžíce mouky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout.

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na vál, znovu prohněteme a utvoříme tvar bochníku podle tvaru pekáče, jaký máme k dispozici, pekáč vymažeme olejem a bochník chleba do něj vložíme a necháme znovu vykynout na teplém místě.

  • 3

    Dostatečně vykynutý bochník vložíme s pekáčem do dobře vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut, potom teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 40 minut. Během pečení chléb potíráme vodou - minimálně 4x.

  • 4

    Upečený chléb má zlatohnědou kůrku. Když ho vytáhneme z trouby, zabalíme ho do čistého plátna a tak ho necháme vychladnout.

Komentáře k receptu