Krkonošský ptáček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 6 g
- Sodík 227 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 220.1 mg
- Draslík 222.7 mg
- Vláknina 4925 mg
- Vitamín A 4925 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnečku si necháme vzejít kvásek z vlažného mléka (2.5 dl), kvasnic a cukru. Do mísy dáme prosátou polohrubou mouku, vzešlý kvásek, 4 žloutky, 1 vejce, cukr a špetku soli.
-
2
Směs vymícháme, podle potřeby přidáme vlahé mléko (až 1 dl) a dobře uhněteme polotuhé těsto, které se nesmí lepit na prsty, zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout 30 minut.
-
3
Na pomoučeném vále si z těsta vytvarujeme váleček a přibližně ve 2/3 uděláme uzel. Na kratším konci z těsta vytvarujeme hlavičku se zobáčkem, který bude směřovat vzhůru. Po stranách hlavičky zapíchneme kuličky modrého jalovce, které budou tvořit oči. Delší část těsta vytvarujeme do tvaru ocásku a pomocí vidličky a ostrých nůžek vytiskneme a nastříháme peříčka.
-
4
Ptáčka posadíme na plech s pečícím papírem, celého potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 160°C - 180°C přibližně 45-60 minut dozlatova. Pak ptáčka necháme vychladnout, dáme ho na mísu a okolo ptáčka mísu vyzdobíme podle vlastní fantazie.