Krkonošský ptáček

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 40 g Droždí
  • 159 g Cukr moučkový
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 3.5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 382 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 227 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 220.1 mg
  • Draslík 222.7 mg
  • Vláknina 4925 mg
  • Vitamín A 4925 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnečku si necháme vzejít kvásek z vlažného mléka (2.5 dl), kvasnic a cukru. Do mísy dáme prosátou polohrubou mouku, vzešlý kvásek, 4 žloutky, 1 vejce, cukr a špetku soli.

  • 2

    Směs vymícháme, podle potřeby přidáme vlahé mléko (až 1 dl) a dobře uhněteme polotuhé těsto, které se nesmí lepit na prsty, zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout 30 minut.

  • 3

    Na pomoučeném vále si z těsta vytvarujeme váleček a přibližně ve 2/3 uděláme uzel. Na kratším konci z těsta vytvarujeme hlavičku se zobáčkem, který bude směřovat vzhůru. Po stranách hlavičky zapíchneme kuličky modrého jalovce, které budou tvořit oči. Delší část těsta vytvarujeme do tvaru ocásku a pomocí vidličky a ostrých nůžek vytiskneme a nastříháme peříčka.

  • 4

    Ptáčka posadíme na plech s pečícím papírem, celého potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 160°C - 180°C přibližně 45-60 minut dozlatova. Pak ptáčka necháme vychladnout, dáme ho na mísu a okolo ptáčka mísu vyzdobíme podle vlastní fantazie.

Komentáře k receptu