Novoroční čočka z Krkonoš

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 300 g Čočka červená
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.75 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 425 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 610 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 19.9 mg
  • Draslík 500.5 mg
  • Vláknina 16588 mg
  • Vitamín A 16588 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku přebereme, promyjeme a dáme ji do hrnce s 3/4 litrem vody, solí, majoránkou a bobkovým listem.

  • 2

    Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji s jednou lžící sádla vysmažíme dozlatova. Přimícháme k ní 1/2 lžíce hladké mouky a usmažíme si světlou jíšku.

  • 3

    Když je čočka napůl uvařená, přimícháme do ní pomalu jíšku se slaninou, česnek a rajčatový protlak podle chuti (2-3 lžíce). Vše dobře promícháme a pomalu dovaříme.

  • 4

    Dochutíme solí, popřípadě troškou cukru a podáváme.

Komentáře k receptu