Novoroční čočka z Krkonoš
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 300 g Čočka červená
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Cukr krupice
- 2 stroužek Česnek
- 0.75 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 425 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 16 g
- Sodík 610 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 19.9 mg
- Draslík 500.5 mg
- Vláknina 16588 mg
- Vitamín A 16588 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, promyjeme a dáme ji do hrnce s 3/4 litrem vody, solí, majoránkou a bobkovým listem.
-
2
Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji s jednou lžící sádla vysmažíme dozlatova. Přimícháme k ní 1/2 lžíce hladké mouky a usmažíme si světlou jíšku.
-
3
Když je čočka napůl uvařená, přimícháme do ní pomalu jíšku se slaninou, česnek a rajčatový protlak podle chuti (2-3 lžíce). Vše dobře promícháme a pomalu dovaříme.
-
4
Dochutíme solí, popřípadě troškou cukru a podáváme.