Lívance s rumovým sirupem
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Ořechy lískové
- 100 g Ořechy vlašské
- 100 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Poleva čokoládová
- 100 g Kandovaná pomerančová kůra
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Rum
- 1 dl Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 967 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 47 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 55.9 mg
- Draslík 428.8 mg
- Vláknina 9468.7 mg
- Vitamín A 9468.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 8.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 321.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rumový sirup: Do kastrůlku vysypeme cukr, přilijeme vodu a za stálého míchání na mírném ohni zahříváme do rozpuštění cukru. Přidáme rum, přivedeme k varu, stáhneme z ohně a udržujeme teplé.
-
2
Mouku a kypřící prášek vysypeme do vhodné kuchyňské nádoby, kam přidáme vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, vysypeme cukr, vylijeme mléko, 60 g mletých ořechů, kandovanou kůru a všechny ingredience vyšleháme na hladké těsto, které na 5 minut necháme odpočinout.
-
3
Na pánev s mírně potřeným a rozehřátým olejem lžící překládáme těsto na několik lívanců, které opékáme z jedné a po obrácení z druhé strany dozlatova. Pečení opakujeme do skončení těsta a lívance až do jejích podávání udržujeme teplé.
-
4
Hotové lívance skládáme na mělké talíře, polijeme rumovým sirupem, pokapeme čokoládovou polevou, posypeme mletými ořechy a lívance podáváme.