Vsetínské řízky z panenky
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
 - 200 g Fazole červené
 - 600 g Vepřová panenka
 - 200 g Rýže dlouhozrnná
 - 4 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Hřebíček
 - 6 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 8 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
 - 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 907 kcal
 - Sacharidy 80 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 1474 mg
 - Bílkoviny 57 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 115.8 mg
 - Draslík 1687.6 mg
 - Vláknina 17734.5 mg
 - Vitamín A 17734.5 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.7 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si promyjeme 200 g červené fazole, dáme do hrnce s 0,5 litrem vody. Necháme ji namočenou minimálně 12 hodin.
 - 
                                2
Druhý den z fazole slijeme vodu, nalijeme 0,5 litru čerstvé vody a uvaříme ji doměkka s lžičkou soli a bobkovým listem. Vaříme pomalu přibližně 75 minut. Pak ji z přebytečné vody popřípadě slijeme.
 - 
                                3
200 g rýže dobře promyjeme, scedíme a necháme odkapat. V hrnci si rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a rýži za stálého míchání krátce asi 2–3 minuty osmahneme. Jakmile se z ní odpaří voda, opatrně na ni přilijeme 0,5 litru vařící vody, přidáme 1 celou očištěnou cibuli, lžičku soli, 3 hřebíčky a pod pokličkou při mírné teplotě rýži uvaříme (jen aby probublávala). Vaříme ji 13–15 minut. Poklici během vaření neodkrýváme.
 - 
                                4
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. 6 stroužků česneku utřeme s lžičkou soli. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                5
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme plátky masa (přes vlákno) a pěstí je zlehka rozklepeme. Plátky masa potřeme 1/2 utřeného česneku, posypeme bílým pepřem. V pánvi, na rozpáleném slunečnicovém oleji, maso zprudka restujeme z každé strany po jedné minutě. Pak ho vyjmeme z omastku a odložíme do misky.
 - 
                                6
Do výpeku přidáme pokrájenou cibuli se slaninou a česnek. Promícháme a krátce restujeme dozlatova. Pak přidáme uvařenou rýži, fazoli, dobře vše promícháme a podle chuti osolíme (1 lžička) a opepříme čerstvě pomletým černým pepřem.
 - 
                                7
Na dno zapékací misky rozetřeme 1 lžíci sádla. Pak dáme 1/2 rýže s fazolí, na ni položíme plátky masa, které zakryjeme zbytkem směsi rýže s fazolí a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 250 °C přibližně 10 minut.
 - 
                                8
Hotový pokrm rozdělíme na talíře, každou porci posypeme 2 lžícemi nastrouhaného sýra a podáváme.