Šči s hlávkovým zelím a pohankou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 750 g Hovězí maso přední
  • 100 g Houby nakládané
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 3 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Celer bulvový
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Bobkový list
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 4 stroužek Česnek
  • 3.5 l Voda pitná
  • 1.5 kg Zelí hlávkové bílé
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Houby sušené
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Pohanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 78 g
  • Sodík 529 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 101.2 mg
  • Draslík 1345.6 mg
  • Vláknina 21377.5 mg
  • Vitamín A 21377.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 133.1 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso, celou neoloupanou cibuli, půlku velké mrkve, petržele a malého celeru zalijeme ve velkém hrnci 2 litry vody a dáme vařit. Po hodině a půl vývar osolíme a vaříme dále. Když maso změkne, vývar procedíme.

  • 2

    Mezitím dáme vařit v 0,5 l vody předem namočené a na kousky nakrájené sušené houby spolu se dvěma lžícemi pohanky. Když houby změknou, přidáme lžíci másla a vše vlijeme do masového vývaru.

  • 3

    Do tohoto základu vložíme nakrouhané spařené hlávkové zelí, na kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou druhou půlku mrkve petržele a celeru, zelenou petrželkou a celerovou natí a okořeníme majoránkou, bobkovým listem a celým pepřem. Polévku osolíme, vaříme ještě 20 minut, pak ji sundáme z ohně, přidáme prolisovaný česnek se sekaným koprem, zakryjeme pokličkou a necháme v teple 15 minut ustát.

  • 4

    Před podáním přidáme do polévky pokrájené nakládané houby, šlehačku a zakysanou smetanu.

Komentáře k receptu