Domácí tlačenka - bachořica

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 310 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 250 g Játra vepřová
  • 80 g Sůl
  • 10 g Pepř černý mletý
  • 30 g Česnek
  • 3 g Nové koření mleté
  • 250 g Vepřové srdce
  • 500 g Vepřová kůže
  • 500 ml Masový vývar
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 ks Vepřový jazyk
  • 2 ks Vepřové nožičky
  • 17 l Voda pitná
  • 2 kg Vepřová plec
  • 2 kg Vepřový lalok
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1952 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 169 g
  • Sodík 3174 mg
  • Bílkoviny 99 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 493.7 mg
  • Draslík 936.8 mg
  • Vláknina 1434.9 mg
  • Vitamín A 1434.9 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme vepřové maso z plecka, dobře očistíme a omyjeme nožičky, tučné maso z hlavy (lalok), kůže, srdce, jazyk a játra.

  • 2

    Do velkého hrnce dáme všechno maso, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celé 2 cibule, zalijeme vodou (asi 5-6 litrů) a pomalu vodu přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a vaříme přibližně 50 minut. Vyjmeme maso, aby nebylo úplně měkké. Pokud jsou uvařená játra, vyjmeme je též. Ostatní vaříme ještě dalších 40-60 minut.

  • 3

    Libové a tučné maso pokrájíme na kostky o velikosti sousta. Játra a srdce na malé kostičky, jazyk sloupneme a pokrájíme na kostky. Obrané maso z nožiček a kůže pomeleme na masovém strojku a vše dáme do velké mísy.

  • 4

    Scezený vývar (500 ml) z masa ochutíme solí, pepřem, majoránkou, mletým novým kořením, rozetřeným česnekem a maso zalijeme, dobře promícháme. Směsí naplníme umělá střeva na tlačenku (dají se v řeznictví koupit). Dobře uzavřeme a dáme vařit do většího hrnce s 5-6 litry vody. Tlačenka musí být ponořená.

  • 5

    Vaříme přibližně 2-2.5 hodiny při 90°C.

  • 6

    Uvařenou tlačenku položíme do studené vody (4-5 litrů), pak ji vyjmeme, osušíme, dáme na vál, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu