Štovíková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Šťovík
  • 300 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 7 g Sůl
  • 4 g Pepř černý mletý
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 311 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 944 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 282.5 mg
  • Draslík 715.5 mg
  • Vláknina 4186.7 mg
  • Vitamín A 4186.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 530.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka. Mezitím opereme šťovík, nakrájíme na malé kousky a vhodíme do vroucí vody na 1 minutu, zcedíme a necháme okapat. Přendáme na pánev s rozpuštěným máslem a necháme na mírném ohni podusit, až změkne. Uvařené brambory scedíme, přidáme k nim změklý šťovík a v hrnci vše rozmačkáme na kaši. V jiném hrnci svaříme mléko, přilijeme horký vývar, za stálého míchání přidáváme kaši z brambor a šťovíku. Osolíme, opepříme a na mírném ohni povaříme 10 minut za občasného míchání. Odstavíme, vmícháme rozkvedlané žloutky a zakysanou smetanu a hned podáváme.

Komentáře k receptu