Koláč lilkový
Suroviny
- 150 g Rajčata
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 225 g Těstoviny Fusilli
 - 90 g Sýr Čedar
 - 450 g Jehněčí maso mleté
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Oregano sušené
 - 2 ks Celer - nať
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Lilek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1.5 dl Vývar drůbeží
 - 6 dl Omáčka bešamelová
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Tuk
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1613 kcal
 - Sacharidy 141 g
 - Tuky 90 g
 - Sodík 768 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 129.8 mg
 - Draslík 564.8 mg
 - Vláknina 10297 mg
 - Vitamín A 10297 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do cedníku dáme plátky lilku, posypeme solí a necháme stranou 45 minut.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a celer. Přidáme mleté jehněčí maso a smažíme, dokud nezezlátne. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, oregano, červený vinný ocet, vývar, sůl, pepř, přivedeme směs k varu a povaříme 20 minut.
 - 
                                3
Plátky lilku propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje a smažíme plátky z každé strany cca 4 minuty. Vyndáme je z pánve a necháme okapat.
 - 
                                4
Do hrnce s osolenou vařící vodou přidáme zbylý olej a vaříme fusilli 10 minut, dokud nejsou měkké. Procedíme je.
 - 
                                5
Prohřejeme bešamelovou omáčku, vmícháme nastrouhaný čedar, polovinu omáčky vmícháme do těstovin.
 - 
                                6
Vymažeme zapékací mísu tukem, uděláme vrstvu těstovin, jehněčí omáčky a plátků lilku. Zbývající sýrovou omáčku dáme navrch. Posypeme parmezánem a v předehřáté troubě zapékáme 25 minut.