Rajská polévka s dlouhozrnnou rýží
Suroviny
- 100 g Rýže neloupaná (Natural)
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 kg Rajčata
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 8 g
- Sodík 1241 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 5.8 mg
- Draslík 1079.5 mg
- Vláknina 14735.2 mg
- Vitamín A 14735.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.2 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky a rozmixujeme. Česnek s cibulí oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
V pánvi zahřejeme olej, přidáme česnek a cibuli a osmahneme dozlatova. Vložíme rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem.
-
3
Rýži propláchneme vodou a přisypeme k zelenině. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme tymián a cukr. Za občasného zamíchání 20 minut povaříme.
-
4
Vmícháme do polévky smetanu a případně ještě dochutíme.
-
5
Polévku na talíři ozdobíme nahrubo nakrájenými lístky bazalky.