Jablkový štrůdl s perníkem
Suroviny
- 100 g Hrozinky
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 100 g Strouhanka
 - 250 g Hera
 - 300 g Perník
 - 300 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Cukr skořicový
 - 1 kg Jablka
 - 9 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 12 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 831 kcal
 - Sacharidy 125 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 124 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 31.4 mg
 - Draslík 307.7 mg
 - Vláknina 8787.5 mg
 - Vitamín A 8787.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.2 mg
 - Vitamín E 6.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy si dáme 300 g hladké mouky, do ní pokrájíme na malé kousky celou Heru, přidáme 9 lžic mléka, promícháme a rukama důkladně vypracujeme hladké těsto, utvoříme z něj váleček, který zabalíme do folie a dáme na na 1 hodinu do chladničky odpočinout.
 - 
                                2
Mezitím si omyjeme jablka, která zbavíme jadřinců a jablka nastrouháme nahrubo. Dále si připravíme do misek: nastrouhaný perník, pokrájené vlašské ořechy, strouhanku, cukr, omyté odkapané hrozinky a skořicový cukr.
 - 
                                3
Těsto potom na pomoučeném vále rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme tenkou placku. Každou posypeme strouhankou, jablky, ořechy, perníkem, cukrem (3-4 lžíce na jeden štrůdl), skořicovým cukrem a hrozinkami.
 - 
                                4
Pak každou placku svineme do závinu. Všechny záviny položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C asi 25 minut dozlatova.
 - 
                                5
Upečené štrůdly necháme vychladnout, pak je pokrájíme na porce, posypeme cukrem s vanilkou a podáváme.