Mramorovaná bábovka máslová
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 400 g Mouka polohrubá
 - 250 g Cukr moučkový
 - 125 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Citronová kůra
 - 7 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 3 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 809 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 97 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 92 g
 - Cholesterol 334.2 mg
 - Draslík 264.8 mg
 - Vláknina 5221.3 mg
 - Vitamín A 5221.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve šlehači našleháme máslo s cukrem a žloutky. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a střídavě mouku s mlékem (do poslední dávky mouky vmícháme kypřící prášek). Těsto a pevný sníh z bílků rozdělíme na třetiny. Do dvou třetin vmícháme jen dvě třetiny sněhu, do zbylé třetiny kakaový prášek a sníh.
 - 
                                2
Formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou, na dno dáme polovinu světlého těsta, na něj celé kakaové těsto a navrch opět světlé těsto. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, po zhruba půl hodině snížíme teplotu na 160 °C. Že je bábovka upečená, poznáme podle toho, že když do těsta vpíchneme naostřenou špejli, těsto se jí nechytá.
 - 
                                3
Po upečení necháme bábovku trošku prochladnout, vyklopíme ji na síto, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a necháme vychladnout.