Ořechový závin s máslovým krémem a citronovou polevou
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 10 g Mouka pšeničná hrubá
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 30 g Ořechy vlašské
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 110 g Cukr moučkový
 - 140 g Cukr moučkový
 - 125 g Cukr moučkový
 - 50 g Piškoty dětské
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 7 ks Vaječný bílek slepičí
 - 7 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 927 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 132 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 81 g
 - Cholesterol 600.9 mg
 - Draslík 270.3 mg
 - Vláknina 4219.6 mg
 - Vitamín A 4219.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vlašské ořechy nastrouháme, promícháme s vajíčkem a utlučeme v hmoždíři. V míse třeme cca 30 minut prosátý cukr, žloutky a vanilku. Poté postupně přimícháme ořechy a opět třeme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty.
 - 
                                2
Plech vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme na něj těsto. V rozpálené troubě upečeme dozlatova.
 - 
                                3
Ještě horké těsto i s papírem zatočíme do závinu, necháme vychladnout.
 - 
                                4
Připravíme krém. Máslo utřeme, přidáme cukr, vanilku, nastrouhané a vodou navlhčené ořechy, které utlučeme na kaši a krém dobře promícháme.
 - 
                                5
Poté papír odstraníme, studenou plochu potřeme citronovou polevou a posypeme sekanými ořechy.
 - 
                                6
Citronovou polevu připravíme tak, že v míse třeme cukr s vroucí vodou a citronovou šťávou do zhoustnutí.