Křehký koláč s tvarohem
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
 - 700 g Tvaroh měkký
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 20 g Cukr vanilka
 - 200 g Cukr krupice
 - 300 g Cukr moučkový
 - 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
 - 20 g Cukr vanilka
 - 100 g Rozinky bílé
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 dl Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Kakao
 - 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
 - Sacharidy 115 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 60 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 103.8 mg
 - Draslík 189.1 mg
 - Vláknina 138 mg
 - Vitamín A 138 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Těsto: do mísy vsypeme mouku, kypřicí prášek, cukr, přisypeme vanilkový cukr, kakao, 100 g másla a rukama dobře promícháme.
 - 
                                2
Krém: do kastrůlku vlijeme 2 dl mléka, necháme vařit. Do hrníčku vylijeme zbytek mléka (2 dl), v něm rozmícháme vanilkový pudink tak, aby nám nezůstaly hrudky a vylijeme do vařícího mléka, které za stálého míchání vaříme, dokud pudink nezhoustne. Nato hned kastrůlek stáhneme ze sporáku a pudink necháme vychladnout (například v ledničce).
 - 
                                3
Tvaroh vložíme do jiné mísy, rozklepneme celé vejce, vsypeme vanilkový cukr, přidáme rozinky, cukr moučku, přimícháme vychladlý pudink, vymačkáme šťávu z pomeranče, vše dobře metličkou promícháme.
 - 
                                4
Plech bohatě vymažeme 50 g másla, nasypeme půlku připravené sypké směsi, nahoru nalijeme tvarohový krém, přikryjeme druhou půlkou směsi. Máslo (100 g) pokrájíme na tenké plátky a naskládáme na povrch koláče. Plech s koláčem vložíme do nahřáté trouby, pečeme 40 minut. Koláč je upečený tehdy, když ho propíchneme špejli a ta zůstane čistá, nebude na ní ani nalepené těsto.
 - 
                                5
Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme ho na úhledné čtverce, které pokládáme na dezertní talířky.