Brambory zapečené v sýrové omáčce
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
 - 100 g Cibule
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 100 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 400 ml Mouka pšeničná hladká
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sýr Ementál (Primátor)
 - 2 ks Bujón zeleninový
 - 3 l Voda pitná
 - 2.5 kg Brambory
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
 - Sacharidy 103 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 228 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 48.4 mg
 - Draslík 1759.3 mg
 - Vláknina 21522.1 mg
 - Vitamín A 21522.1 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V 1.5l vody vaříme 10 minut zeleninový bujón, malé brambory ve slupce zalijeme vroucí vodou a uvaříme zhruba 20 minut do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout, ementál a parmazán jemně nastrouháme, pažitku nasekáme nadrobno, cibuli nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Uvařené brambory oloupeme a rozpůlíme.
 - 
                                3
Na másle v rendlíku zpěníme cibuli, zaprášíme moukou a usmažíme dozlatova. Poté zašleháme smetanu a zeleninový vývar a povaříme alespoň deset minut. Stáhneme z plamene a necháme omáčku za občasného míchání zchladnout. Do omáčky vmícháme nastrouhaný ementál, sůl a pepř.
 - 
                                4
Zapékací mísu, kterou jsme vymazali máslem, poklademe bramborami, přelijeme sýrovou omáčkou a v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba čtvrt hodiny. Před koncem pečení posypeme brambory parmazánem a dopečeme. Ihned podáváme posypané pažitkou.