Bábovka mramorová
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 160 g Cukr moučkový
 - 60 g Čokoláda hořká
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 kg Mouka polohrubá
 - 1 balení Droždí sušené
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 4 polévková lžíce Ořechy lískové
 - 5 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Tuk
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 987 kcal
 - Sacharidy 131 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 98 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 127 g
 - Cholesterol 228.6 mg
 - Draslík 234.6 mg
 - Vláknina 10607.5 mg
 - Vitamín A 10607.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky nasypeme mouku a promícháme ji se sušeným droždím. Přidáme všechny další suroviny podle soupisu v receptu a kuchyňským robotem s hnětacími metlami hněteme minimálně pět minut. Začínáme na nejnižší rychlosti robotu a postupně ji zvyšujeme. Pak těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.
 - 
                                2
Jakmile je těsto dostatečně vykynuté, znovu ho prohněteme, teď už stačí ručně, aby bylo pružné a hladké.
 - 
                                3
Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dvě třetiny těsta vložíme do formy. Zbylou třetinu těsta necháme v míse a přidáme k ní kakaový prášek, cukr, rozpuštěnou hořkou čokoládu a mléko. Dobře promícháme. Hotové těsto vlijeme do formy a vidličkou lehce propichujeme, čímž docílíme mramorování.
 - 
                                4
Znovu těsto odložíme na teplé místo a přikryté utěrkou necháme 45 minut kynout. Až nabude asi o jednu třetinu, je správně vykynuté. Mezitím si předehřejeme troubu na 190 °C. Bábovku vložíme do trouby a pečeme 50 minut.
 - 
                                5
Nakonec hotovou bábovku vyklopíme z formy, potíráme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.