Koňakovo-oříšková kolečka
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 50 g Ořechy brazilské
 - 100 g Čokoláda na vaření
 - 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Cukr moučkový
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Koření pěti vůní
 - 1 polévková lžíce Martell cognac
 - 3 polévková lžíce Martell cognac
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 270 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 26 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 60 mg
 - Draslík 36.4 mg
 - Vláknina 2797.5 mg
 - Vitamín A 2797.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pracovní ploše zpracujeme mouku se žloutkem, cukrem, solí, nakrájeným změklým máslem, mletými para ořechy a koňakem. Z dobře vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.
 - 
                                2
Těsto rozválíme na plát silný asi 3mm a vykrájíme z něj asi 40 koleček. Urovnáme je na plechy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 8-10 minut. Po upečení necháme vychladnout.
 - 
                                3
Příprava náplně: V kastrůlku svaříme smetanu, odstavíme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu. Když se rozpustí, vmícháme koňak a koření. Necháme vychladnout a potom ještě chladíme 30 minut v ledničce.
 - 
                                4
Připravenou čokoládovou náplň vyšleháme do pěny a naneseme ji na polovinu koleček. Přiklopíme zbylými kolečky a cukroví necháme do podávání v chladu.