Výborný hráškový krém s česnekovým chlebem
Suroviny
- 210 g Hrášek mražený
 - 50 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 400 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 špetka Vegeta
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 plátek Chléb celozrnný pšeničný
 - 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 266 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 341 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 16.6 mg
 - Draslík 337.1 mg
 - Vláknina 15206.6 mg
 - Vitamín A 15206.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plátek staršího chleba nakrájíme na kostičky. 3 stroužky česneku velmi drobně pokrájíme. V teflonové pánvi rozehřejeme 1/2 lžíce oleje, na něm osmažíme téměř dozlatova kostičky chleba. Ke konci smažení ke chlebu přimícháme pokrájený česnek a společně, za stálého promíchání, smažíme dozlatova. Omytou petrželku kudrnku pokrájíme nadrobno. Očištěnou menší cibuli nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
V kastrólku rozehřejeme 1 lžičku másla, na něm zpěníme za stálého míchání cibuli, kterou pak zalijeme 400ml horké vody. Jakmile se začne voda vařit, vložíme do ní promytý zmražený hrášek a uvaříme ho doměkka. Vaříme ho 10-12 minut. Ochutíme ho solí, bílým pepřem a 1-2 špetkami Vegety. Poté hrášek v mixéru rozmixujeme na krém. Rozmixovaný krém dáme zpět do kastrólku, zamícháme do něj smetanu a přivedeme téměř k varu a podle chuti dosolíme. Pak polévku odstavíme z plotny.
 - 
                                3
Na talíře nalijeme horký hráškový krém, ozdobíme ho petrželkou, přidáme do každého talíře 1 lžíci uvařeného hrášku, 2-3 lžíce opečených chlebových kostiček s česnekem, dozdobíme petrželkou a podáváme.