Nejlepší ořechový závin
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Ořechy vlašské
 - 220 g Ořechy vlašské
 - 50 g Piškoty dětské kulaté
 - 70 g Cukr krupice
 - 120 g Cukr krupice
 - 21 g Droždí
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 220 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1.5 balení Cukr vanilka
 - 3 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 876 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 154 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 102.8 mg
 - Draslík 323.4 mg
 - Vláknina 10920 mg
 - Vitamín A 10920 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
 - 
                                2
V misce utřeme rozdrobené droždí se lžící cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme mouku (trochu si necháme na vál), přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, vykynutý kvásek a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. Pod přikrytím necháme těsto vykynout.
 - 
                                4
V mezičase připravíme náplň. Do kastrolu vlijeme mléko, v něm rozmícháme cukry a ořechy. Za častého míchání necháme přejít varem. Poté odstavíme, vmícháme ořechy a rozdrcené piškoty.
 - 
                                5
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní, srolujeme a spojem těsta položíme na plech. Necháme ještě asi 10 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejce, posypeme ořechy a v troubě pečeme zhruba 30 minut.
 - 
                                6
Po upečení odkrojíme oba konce závinu. Závin podáváme vychladlý.