Thajská krevetová polévka
Suroviny
- 450 g Krevety tygří - loupané
 - 450 ml Vývar drůbeží
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Šalotka
 - 2 ks Chilli paprička
 - 2 ks Chilli paprička sušená
 - 1 ks Citronová tráva
 - 8 ks Houby Shitake sušené
 - 2 ks Kafirové listy
 - 5 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Garnát obecný
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Omáčka rybí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 7 g
 - Sodík 890 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 114 g
 - Cholesterol 129.6 mg
 - Draslík 2486 mg
 - Vláknina 32061.5 mg
 - Vitamín A 32061.5 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Opečeme česnek v hrnci na rozehřátém oleji. Když začne hnědnout, naběračkou s otvory ho vyjmeme a odložíme. Poté do oleje přidáme šalotku, opečeme ji dozlatova, opět z oleje vyjmeme a odložíme. Nyní v oleji opečeme chilli papričky a když začnou tmavnout, vyjmeme je a zbavíme přebytečného oleje pomocí papírových utěrek. Olej odstavíme a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Do mixéru nebo hmoždíře vložíme sušené garnáty (můžeme vynechat), opečené sušené chilli papričky, šalotku, česnek a mixujeme nebo paličkou rozmělňujeme, dokud nevznikne hladká pasta, kterou přidáme do hrnce s olejem a necháme znovu zahřát. Vmícháme cukr, thajskou rybí omáčku a odstavíme. Tak máme připravenou tom-jam omáčku.
 - 
                                3
Do kuřecího vývaru dáme 2 lžíce tom-jam omáčky, ve velkém hrnci zahříváme, přidáme citronelu, citronovou šťávu, listy limetky, thajskou rybí omáčku, cukr, chilli papričky a 2 minuty zvolna povaříme. Do polévky přidáme houby a krevety a další 2-3 minuty vaříme.
 - 
                                4
Polévku rozdělíme do nahřátých misek, posypeme proužky jarní cibulky a ihned servírujeme.
 - 
                                5