Krémová bramborová polévka s liškami
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 150 g Dýně
 - 250 g Lišky čerstvé
 - 150 g Sýr lahůdkový tavený 70%
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Sherry brandy
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 308 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 39.5 mg
 - Draslík 425.1 mg
 - Vláknina 4505.8 mg
 - Vitamín A 4505.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Očištěné a omyté brambory s dýni pokrájíme na kostky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme. Čerstvé lišky očistíme, omyjeme a necháme odkapat. Poté je pokrájíme, maličké plodnice necháme vcelku. Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme 1 lžíci másla a cibuli zpěníme. Zalijeme vodou, přidáme brambory, dýni, sůl, bobkový list a vaříme doměkka přibližně 20 minut.
 - 
                                3
Mezitím si v pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, na něm podusíme pod pokličkou lišky doměkka, přibližně 10 minut. Občas je promícháme, a poté odstavíme.
 - 
                                4
Před koncem vaření do polévky přimícháme rozdrobený tavený sýr a smetanu. Povaříme 1-2 minuty a hrnec odstavíme z plotny. Bobkový list vyjmeme.
 - 
                                5
Polévku se všemi ingrediencemi opatrně rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem, přimícháme podušené lišky, sherry brandy a necháme za stálého míchání přejít varem.
 - 
                                6
Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme 1 lžičku petrželky s bazalkou a podáváme.