Hrášková polévka se sýrem, bylinkami a smetanou
Suroviny
- 300 g Hrášek mražený
 - 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 400 ml Vývar zeleninový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cuketa
 - 4 ks Cibulka lahůdková
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 3 polévková lžíce Sýr Lučina - termizovaný
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Mateřídouška
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 431 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 1291 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 31.1 mg
 - Draslík 533.3 mg
 - Vláknina 17566.6 mg
 - Vitamín A 17566.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 41.3 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné lahůdkové cibulky (převážně bílou část) pokrájíme na kolečka. Malou cuketku ďo 15cm omyjeme a pokrájíme na malé kostičky. Z čerstvé omyté bazalkové, petrželové a mateřídouškové natě otrháme lístky. V misce rozšleháme metličkou Lučinu se smetanou.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibulku, pak k ní přimícháme cuketku, petrželové a mateřídouškové lístky, promícháme a přilijeme vroucí zeleninový vývar. Pak přisypeme promytý mražený hrášek a vaříme při mírnější teplotě 5-7 minut. Před dovařením přimícháme smetanu se sýrem.
 - 
                                3
Jakmile přejde polévka varem, odstavíme ji z plotny.
 - 
                                4
Polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme ji úplně dohladka. Podle chuti ji osolíme a ochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme bazalkovými lístky a hned servírujeme. Dobrou chuť.