Špízy zvané saté
Suroviny
- 800 g Kuřecí prsa
 - 400 ml Kokosové mléko
 - 240 ml Ocet rýžový
 - 280 ml Arašídová omáčka
 - 120 ml Olej sezamový
 - 4 kávová lžička Kari pasta červená
 - 8 kávová lžička Citronová tráva
 - 2 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
 - 4 ks Okurka salátová
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 8 polévková lžíce Omáčka rybí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1094 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 73 g
 - Sodík 2107 mg
 - Bílkoviny 57 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 128 mg
 - Draslík 2060.3 mg
 - Vláknina 52140 mg
 - Vitamín A 52140 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.7 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na asi 1 cm silné proužky.
 - 
                                2
Vytvoříme si marinádu. V misce smísíme červenou kari pastu s kokosovým mlékem, přimícháme špetku cukru, část citronové trávy, 4 polévkové lžíce rybí omáčky a také 4 polévkové lžíce sezamového oleje. Vložíme do misky maso tak, aby bylo v marinádě úplně ponořené. Necháme asi 20 minut marinovat.
 - 
                                3
Každý proužek masa zvlášť vyjmeme z marinády a na špejli ho napíchneme tak, aby třetina špejle byla volná a napíchnutým masem se dalo snadno manipulovat. Odložíme stranou.
 - 
                                4
Do misky s marinádou vlijeme olej, promícháme a roztokem polijeme vytvořené špízy.
 - 
                                5
Omyjeme okurky a okrájíme z nich slupky. Potom je podélně rozřízneme, vydlabeme semena a zbytek dužiny rozporcujeme na tenké plátky.
 - 
                                6
V misce smísíme sambalovou omáčku, zbytek citronové trávy, rýžový ocet a zbylou rybí omáčku. Vše dobře promícháme. Do směsi přimícháme plátky okurek. Necháme asi 20 minut uležet.
 - 
                                7
Ve větším hrnci si rozehřejeme arašídovou omáčku. Rozpálíme si wok a špízy v něm orestujeme ze všech stran po dobu přibližně 6 minut.